Igennem otte uger har elever fra Talentskolen i Næstved arbejdet med fortællinger fra Holmegaard Glasværk.

Værkerne er skabt med udgangspunkt i erindringer fra tvillingebrødrene Kaj og Erik, der arbejdede på Holmegaard glasværk i over 40 år.
På en helt almindelig arbejdsdag i 2008 måtte de pludselig aflevere nøglerne og forlade værket, efter et helt arbejds -og hverdagsliv i bygningerne.

Under tilblivelsen af værkerne har de to tidligere glaspustere været tilbage på værket og den slående stilhed var overvældende med fraværet af ovnenes buldren. Det levede liv imellem de gamle vægge var kun tilstede igennem efterladte redskaber, størknet glas i de store ovne og arbejdstøj der lå parat til dagens arbejde.

Da Holmegaard gik konkurs kunne Kaj og Erik til nød nå at redde de mindste af værkets ovne. De blev tilbage på værket i en uge efter den bratte fyring, for langsomt at nedkøle ovnene. De står nu med grafitti på skallen efter at have været kortvarigt i brug.

Holmegaard blev genrejst, men med en skæbnens ironi, blev værket igen forladt med samme hast. Der er en genklang af liv i bygningerne og en forhåbning om en fremtid med fornyet liv omkring de gamle ovne.

Udstillingens værker er en kunstnerisk refleksion over Kaj og Eriks erindringer om et langt arbejdsliv på glasværket. Glassets og livets cyklus overfor en lineær historisk rendering af fortiden, nutiden og fremtiden.

Under projektforløbet har talenterne i fællesskab udviklet en praksis, der kombinerer stedspecifik lokalhistorie med deres egne kunstneriske fortolkninger. Ved at udføre dybdegående interviews med Kaj og Erik og ved at indsamle materiale under feltstudier fra området omkring det gamle glasværk, har eleverne formået at skabe en udstilling, der giver stedets historie en særlig stemme og udtryk. Med lydhøre og empatiske værker, har eleverne skabt en udstilling, der kredser om to tæt knyttede brødres erindringer fra et arbejdsliv sammen, men fortalt med blik på nutiden og igennem deres eget kunstneriske sprog. Udstillingen er således et slags arkiv med beretninger, der indeholder specifikke lokalhistoriske betragtninger, og som samtidig er et kunstnerisk eksperiment. Et eksperiment der giver plads til det usagte i mødet med glasværket og de mennesker, der har haft deres liv på stedet.

Udstillingen er et samarbejde mellem Næstved Museum og Talentskolen.

Udstillingen kan ses i Boderne, Sct. Peders Kirkeplads 8, Næstved, fra 10.-25. februar. Fernisering d. 10. feb. kl. 14.

Udstillingen følger museets åbningstider, som du kan se HER.